8 Eylül 2012 Cumartesi

Time of the Gypsies (1988)


Çingeneler Zamanı




Çingenelerin ortak yapısıdır az paraları olsa da eğlencesiz duramazlar. Bu filmde de 80'li yıllarda Saraybosna'da ki çingenelerin yaşamı anlatılıyor. Çoğu zaman komedinin ön planda olduğu dram filmi. Ancak dramı bile müzikle anlatan tam bir çingene filmi.

Perhan'ın abisi saf bir adamdır. Ahmet ismindeki dolandırıcı ile devamlı kumar oynayıp kaybediyordur. Nasıl kaybettiğini bir türlü anlayamıyordur. Perhan ise anneannesi gibi mistik yetenekleri olan bir çocuktur. Uzaktaki bir metali hareket ettirebiliyordur. Anneannesi ise elleriyle şifa dağıtıyordur. Ancak Perhan'ın küçük kız kardeşine etki etmiyordur bu özelliği. Son çare olarak Ahmet'in yanına Perhan ve küçük kız kardeşini veren anneanne artık onların dönüş yolunu gözleyecektir. Perhan'ın köyde sevdiği bir kız vardır ve kardeşini tedavi ettirir ettirmez onunla evleneceği sözünü verip Ahmet'le İtalya'ya gitmiştir. Ancak Ahmet onları kandıracak ve küçük kızı da dilenci yapacaktır. Perhan ise çok yetenekli bir soyguncu olacaktır. Yıllar geçecek dönüş vakti gelecektir. Perhan geçte olsa kandırıldığını anlayacaktır ve intikam almak için gözünü karartacaktır.

Filmden önce çoğunuz şu müziği duymuştur. (Ederlezi) Türkçe anlamı Hıdrellez'dir. Duymayan varsa şimdi dinliyordur. Çok güzel bir şarkı. Anlamı da çok dokunaklı.

Ederlezi Goran, ederlezi
Kızların ağıtlar düzerken Bosna yaylalarında,
Acıya bulanmıştı şenlikleri,
Ederlezi yine gelmişti her sene geldiği gibi,
Ne bilsin burada yetim kızlar var
Bu sene ederlezi babasız kalmıştı
Yetim kızların yürekleriydi gelen.


Sarı saçları mavi gözleriyle,
Gökyüzü bile özenirdi güzelliklerine,
Deniz utanırdı mavisinden,
Cenazelere uğurlanmıştı ederlezi,
Şurada yatan kefensiz, babalarımızdı
Boşnak kızları Goran'ın,
Yetimdi sarıları, yetimdi mavileri..


Ah ederlezi, niye geldin bu sene
Bilmez misin, buradaki kızlar yetim
Şurada yatan babalarımızdı, kefensiz
Yaslar bağladı sarı saçlarımız
Babasızdı mavi gözlerimiz
Ve Goran, haykır yine bosna dağlarına
Ederlezi kızlarım, ederlezi..

Filmden ayrı bir not: Filmde Perhan rolünü oynayan Davor Dujmovic filmde anlatılan hikayeye göre babası Sloven bir askerdir. Annesi doğum yaparken öldüğü için ona anneannesi bakmaktadır. Tesadüf budur ki Damor Dujmovic 1999 yılında Slovenya'da bir hotel'de intihar ederek yaşamına son vermiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts