20 Mart 2013 Çarşamba

Argo (2012)

Escape from Tehran
Operasyon: Argo




Argo, CIA'in düzenlediği bir kurtarma operasyonunun kod adıdır. Tony Mendez adındaki kurtarma görevlisinin fikridir. İran (Persler) 2500 yıl boyunca krallıkla yönetilmiştir. Başlarındaki kişiye Şah denmektedir. 1950'de İran'ın başına seçimle Muhammed Musaddık gelmiştir. İngiliz ve Amerikan petrol holdinglerini kamulaştırıp kendi ülkesinin petrolünü halkına iade eder. 1953'te bu durumdan rahatsız olan Amerika ve İngiltere'nin tezgahladığı bir askeri darbe ile Şah devrilir. Onların yetiştirdiği Şah Rıza Pehlevi başa gelir. Şah zenginlik içinde yüzerken halkı açlıktan kırılıyordur. Şah ülkesini batılılaştırmak için harekete geçer ama çoğunluğu oluşturan Şii halk buna öfkelenir. Taa ki 1979'a kadar. 1979'da İran halkı şahı devirir. Sürgündeki Ayetullah Humeyni İran'ı yönetmek üzere ülkeye getirilir. Kanserden ölmek üzere olan Şah'a Amerika sığınma hakkı tanımıştır. İranlılar Amerikan elçiliği önünde toplanır ve gösteri yapar. Tek istekleri şahın iade edilmesidir. Ülkeye çektirdiklerini ödetmek istiyorlardır. Amerika onu teslim etmez ve hesaplaşma başlamıştır.


Artık Amerikan hedefleri ve insanları onların düşmanı konumundadır. Elçilikte çalışan personel dışarı çıkamıyordur. Öfkeli halk hıncını onlardan çıkartmak istiyordur. Amerika'da ise kendi personelini oradan nasıl çıkaracağının hesabı yapılıyordur. En başta da söylediğim gibi Tony Mendez'in fikri ile Argo operasyon ismiyle kurtarma planları oluşturulur.


Buna göre Argo isminde bilim-kurgu filmi için İran'da mekan bakılacaktır. Ön hazırlıklar reklamlar her şey hazırlanır. Gerçekte olmayan bir film için senaryo kurgulanır. Kurtarılacak 6 personel için çeşitli ünvanlar hazırlanır. Pasaportları Kanada vatandaşı olduklarını gösterecektir. Tony Mendez ülkeye girer ve hepsine görevlerini ezberletir. Kanada büyükelçiliğinde konuk olarak kalıyorlardır. İranlıların bu 6 kişiden haberi yoktur. Ellerinde bir çok diplomat daha rehin durumundadır. Ancak onları farketmeleri an meselesidir.


Gerçek olaylara dayanan bu film ABD başkanı Clinton'ın gizli belgeleri açmasıyla gün yüzüne çıkarılmış ve Ben Affleck tarafından yönetilip bizlere ulaşmıştır. Ben Affleck filmde Tony Mendez karakterini de oynadı aynı zamanda. Filmin senaryosu Tony Mendez, Joshuah Bearman ve Antonio Mendez'in Master In Disguise adlı kitabının bazı bölümlerinden esinlenilerek Chris Terrio tarafından yazılmıştır.


Film Amerika'nın ve İngiltere'nin ne tür pisliklerle devletleri elinde tutmaya çalıştığının bir örneği. Bunu açık açık filmlere bile konu ediyorlar artık. Bu bakımdan oldukça cesur ve kulak verilmesi gereken bir film. Filmin bazı bölümleri İstanbul'da çekildi. Ayasofya ve yanlış görmediysem Tophane taraflarında bir yeri gördüm. Bu seneki Oscar'da en iyi film seçildi aynı zamanda. Açıkcası eski oscarlık filmlere bakınca çok sönük gibi görünebilir ama bu senenin adından en çok söz ettiren filmi olduğu açık. Filmde kullanılan görüntülerin bazıları belgesel niteliğinde. Gerçek görüntüler kullanılmış. Bu filmi daha da inandırıcı yapmış. Oscar'a götüren en önemli etken de bu olmalı sanırım. Gerçi Amerikalıların kendilerini haklı görme adına oscar verdikleri The Hurt Locker filmi de onlara göre bir kahramanlık destanı bu film gibi.


Sevindirici tek olay ise Amerika'nın aslında dünya barışını sağlayan bir devlet değil kendi çıkarları için her şeyi yapan bir devlet olduğunu seyirciye göstermesi.

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts