15 Ocak 2011 Cumartesi

Red Cliff (2008)

Chi bi






Özet


Tarihçilere göre, Çin’de Üç Krallık döneminde meydana gelen en kanlı savaş olarak bilinen Red Cliff savaşına 1 milyon asker katılmıştı. Hong Kong asıllı yönetmen John Woo, Çin tarihinin dönüm noktası olan bu savaşı en gerçekçi şekliyle beyazperdeye yansıtmak için 80 milyon dolarlık bütçeyle çalıştı. Böylece finans kaynakları bölgedeki bağımsız yapımcılardan gelen “Red Cliff”, Asya’nın bugüne kadar yapılmış en pahalı filmi oldu.


“Red Cliff” Asya sinemasının en büyük isimlerini bir araya getirdi. Bu isimler arasında Hollywood’da şansını denedikten sonra Çin dilinde yapılmış filmlere geri dönen yönetmen John Woo başı çekiyor. Dört saat uzunluğunda olması beklenen filmin hazırlık aşamasında çok ciddi oyuncu seçme sorunları ve değişiklikleri yaşandı.
Çin edebiyatının klasiklerinden “Romance of the Three Kingdoms”tan uyarlanan filmin konusu M.S. 208 yılında Han Hanedanı’nın son döneminde geçiyor ve Çin’deki “Üç Krallık” döneminin başlamasına yol açan savaşlar anlatılıyor. Alıntı: Sarangni.info

Bu filmi fjallraven'in önerisi üzerine izledim. Daha doğrusu bilgisayarımda olmasına rağmen bir türlü izleme fırsatım olmamıştı. Bu öneri sayesinde izlenecekler arasında öne çekerek izlemeye başladım. Yazıda spoiler mahiyetinde bazı şeyler olabileceğini söyleyeyim.


Filmin kadrosu ortada hepsi bilinen ve sevilen oyuncular. Dolayısıyla kötü bir film çıkması beklenemezdi. Öncelikle karakterlerin bu filmdeki rolleri üzerine bir yazı ile başlayayım.

Tony Leung yani General Zhou Yu, Wu Krallığının baş stratejistidir.


Takeshi Kaneshiro yani Zhuge Liang, Shu Krallığının baş askeri stratejistidir.


Chiling Lin yani Xiao Qiao, General Zhou Yu'nun karısı


Zhao Wei yani Sun Shangxiang, Liu Bei ile evlenen Sun Quan'ın küçük kız kardeşidir.


 Chen Chang yani Sun Quan, Wu Krallığının ilk imparatoru


Jinsheng Zang yani Zhang Fei, yüzüklerin efendisinde Gimli neyse bu filmde de bu adam o :)

Karakterleride tanıdıktan sonra biraz daha detaya inelim. Şu ana kadar izlediğim savaş filmleri içinde hiç bir savaşda bu kadar net savaş taktiğinin anlatıldığını daha doğrusu uygulandığını görmemiştim. Adeta büyülendim. Hep savaş filmlerinde bir toz duman olur kim kime duma girerler filan bunda öyle değil. Her şey bilinçli yapılıyor. Bu yönden bir ilk. Filmdeki güzel kadınlara değinmezsek olmaz. Zhao Wei ve Chiling Lin güzellikleriyle ön plana çıkıyor. Savaşta bir bakıma onlardan birinin yüzünden çıkıyor.

 

 Bu film aslında tek başına bir film değil devamıda var. Red Cliff 2. Filmin sonunda en olmadık bir yerde bitince şaşırmayın diye söylüyorum. Filmde dikkati çeken oyunculuklar vardı. Bunlardan biri Takeshi Kaneshiro'nun benim deyimim ile her boku bilen adam olarak ilan edilmesidir :) Adamın bilmediği bir şey yok.



 Filmin görselliği ve seslerine de değinmezsem olmaz. Bu anlamda da gayet başarılı bir yapım.

Son olarak filmin fragmanı ile sizleri baş başa bırakayım.  

1 yorum:

Tawannanna dedi ki...

Red Cliff 1 ve 2 benim de çok başarılı bulduğum filmler - ayrı ayrı ele alırsam - hatta kendi açımdan son 5 yılda asya' dan çıkan en iyi filmler derim. tarihi bir olayın John Woo tarzı ve dream team niteliğindeki oyuncu kadrosu ile ortaya serilmesi sonucunda ağızlara layık bir iş çıkmış.

John Woo zaten kendinden eklemeler yapmış ve bazı noktaları insanın gözüne gözüne sokmaktansa naif biçimde ortaya koymuş. oyunculuk performansları için denilebilecek çok az şey var ki Takeshi Kitano ile Tony Leung ikilisi özellikle karşılıklı döktürmüş. Tüm bunlara ek olarak filmin müzikleri de müthiş.

Bu vesileyle derim ki bu insanlar Hollywood da takılmayı bırakıp Çin ve Hong Kong da yollarına devam etsinler ve böyle filmler gelmeye devam etsin.

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts