4 Kasım 2010 Perşembe

Sympathy for Lady Vengeance (2005)

Sympathy for Lady Vengeance
Chinjeolhan geumjassi
İntikam Meleği


Geum-ja Lee haksız yere 13,5 yıl hapis yatmak zorunda kalan bir kadındır. Kendi işlemediği bir çocuk cinayetini üzerine alması aksi takdirde kızının öldürüleceği tehdidini almaktadır. Çaresiz şekilde suçu kabullenmek zorunda kalmıştır. Hapishanede geçen yıllar boyunca çıkacağı günü ve alacağı intikamı planlamaktadır. Hapishanede herkes onu melek gibi bir insan zannediyordur. Davranışları da bunu perçinliyordur ancak içeride ezilen birilerini gördüğünde inanılmaz planlar kurarak eziyet eden kişiye iyi gözükerek ona yardım ediyormuş gibi gözükerek sonunu hazırlıyordur. Yıllar boyunca edindiği bu tecrübe onun dışarıda yapacaklarını nasıl kusursuz şekilde planladığının bir örneği adeta. Hapishaneden ondan önce çıkan kişileri cinayeti işleyen kişi ile bir şekilde temasa geçirtir. Çıktığında avucunun içinde bulabilmek için.


Gün gelir hapisten çıkar ve planı uygulamaya başlar. En son olarak kendisini hapise yollayan ve dört tane çocuğu kaçırıp fidye istedikten sonra öldüren kişiden intikamını alma zamanı gelmiştir. Onu yakalar ve terk edilmiş bir evde bağlar. Kendi öldürmek ister ama yapamaz polis şefini ve kurbanların ailelerini bulur. Aynı bina içerisinde katilin çocukları nasıl videoya kaydettiğini ve öldürdüğünü izletir. Aileler için dayanılmaz bir acıdır. Bir karar vermek zorundalardır. Onu adalete mi teslim edecekler yoksa kendileri mi intikamlarını alacaklardır.


Adalet sistemini bir kez daha sorgulatan film. Başına böyle bir şey gelmiş ailelerin içinden geçenler çoğu zaman budur. İntikam duygusu yıllar geçse de ilk günkü gibi sıcaktır. Fakat intikam almak o kadar da kolay değildir. Sonuçta hayatında suça bulaşmamış eline bir bıçak alıp canlı tavuk bile kesmemiş insanlar söz konusu. Bu filmde bunu yansıtmayı başarmış.


Ancak filmin sonu bir kez daha şoke ediyor.


Hepsi varlıklı insanlar olmalarına rağmen katilin onlardan aldığı fidyeleri geri alabilmelerinin mümkün olup olmadığını sormaları. Mümkün olduğunu öğrenince intikamlarını almaları ve çocukların birinin ölüm gününde doğum günü kutlaması gibi pastalı bir kutlama yapmaları, daha sonrasında masada ki herkesin bir kağıda tek tek hesap numaralarını yazmaları katil acaba bir şeyler mi biliyordu dedirtiyor. Bu yönüyle film adeta Testere filmine benzemiş. Her ne olursa katili haklı göremeyiz tabi.


Müzikleri olsun, senaryosu olsun tamamıyla iyi bir film. Son bir not da vereyim. Bu film aslında bir üçlemenin sonuncusu. Sırasıyla Oldboy, Sympathy for Mr. Vengeance filmlerini izleyip bunu izlerseniz daha iyi olur. Üç filmin yönetmeni de aynı Chan-wook Park.


0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts