1 Kasım 2011 Salı

About Schmidt (2002)

Schmidt Hakkında


Emekli olmuş bir adam olan Warren Schmidt (Jack Nicholson) hayatının bundan sonraki senelerinde devamlı dır dır edip onu sinir eden bir eşle yaşamak zorundadır. Karısının her hareketi ona batıyordur artık. Hayatta tek sevdiği şey kızı Jeannie'dir. Onunla fazla ilgilenemediği için kızı ona kızgındır ve bir evlilik yapmak üzeredir. Schmidt adamı hiç beğenmemiştir ve küçük kızının o adamdan daha iyisine layık olduğunu düşünüyordur. Schmidt bir gün TV'de bir sosyal yardım projesinin reklamını görür. Ayda sadece 22 $'a bir yetime destek olacaktır. Başvuru yapar ve formu gelir. Tanzanya'da 6 yaşındaki bir çocuk olan Ndugu'nun manevi babalığını yapacaktır artık. Aylık ödemelerinin yanına mutlaka bir mektup yazması gerekmektedir. Kurallar böyledir. Bu babalık gerçek hayatta kimse ile paylaşamadığı şeyleri Ndugu ile paylaşmasını sağlayacaktır. Adeta içini o çocuğa dökecektir. Karısından ve kızının kocasından nefret ettiğini bu mektupta satırlara dökecektir. Schmidt bu satırları yazıp postaneye gider eve dönüşte karısının öldüğünü görür. Temizlik yaparken aniden yere yığılmış bir şekilde bulur onu. Herkes onun çok üzüldüğünü düşünüyordur. Taziye sözleri söylüyorlardır ama o adeta kurtulduğuna seviniyordur.

Aradan fazla zaman geçmeden tek başına yaşamanın ne kadar zor olduğunu anlayacaktır. O düşüncelerinden dolayı pişman olacaktır ve karavanıyla bir yolculuğa çıkacaktır. Yaşamında önemli yerlere sahip olan yerlere gidecek ve düşündüklerini Ndugu'ya yazacaktır. Bu yazılar Ndugu'ya bir hayat dersi olacaktır. Aslında Ndugu bu filmde biz oluyoruz. Ona mesajlar verirken seyirciye gönderme yapıyor. Yaşlı bir insanın emekli olduktan sonra hayatındaki değişimleri izliyoruz. Schmidt yalnız bir şekilde ölümü bekliyordur adeta. Kızı ile ne kadar bağ kurmaya çalışsa da bunu tam olarak başaramaz. Hayatta tek dert ortağı Ndugu olmuştur. Filmin sonu güzel bitirilmiş. Oldukça duygusal bir sondu.

Jack Nicholson mükemmel bir oyunculuk çıkarmış. Adam 66 yaşında inanılmaz bir performans sergilemiş. Çok sevdiğim oyunculardandır zaten kendisi. Allah uzun ömür versin daha fazla filmde görmek isteriz kendisini.

0 yorum:

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts