30 Haziran 2011 Perşembe

Black Swan (2010)

Siyah Kuğu



Filmi oscar töreninden önce izlemeyi düşünmüştüm ama gelen "sıkıcı" yorumlarından sonra bugüne kadar ertelemiştim. O sıkıcı yorumlarını yapanları bir bulursam :) Kısmen haklılar ama sadece ilk yarım saat için bunu diyebiliriz. Muhtemelen sıkıcı diyenlerde ilk yarım saati izleyip çıkanlardır. Bende genelde yaptığım gibi bütün işlerimi bitirip uyku vaktim yaklaşınca film açtığım için bu filmi 4 veya 5.seferde tamamlayabildim. Açıyorum 5-10 dakika izliyorum uyku basınca kapatıyordum :) Neyse geçelim konuya.


Nina (Natalie Portman) kuğu gölü gösterisi için hazırlanan balerinlerden biridir. Baş balerin Beth'in yerine yeni bir balerin arayan sanat yönetmeni Thomas Nina'ya beyaz kuğu için uygun olduğunu ancak siyah kuğu için çok naif kaldığını söyler. Eski bir balerinin kızı olan Nina bunu kendine yediremez ve rolü kapmak için elinden gelen her şeyi yapar. Siyah kuğu için favori olan Lily ile aralarında bir rekabet oluşacaktır. Nina her eve geldiğinde annesi ile dertleşiyordur. Annesi kocaman kız olmasına rağmen hala ona çocukmuş gibi davranıyordur. Hayattaki tek tutunacak dalı dans etmek olan Nina tüm zorluklara rağmen rolü kapmayı başarır. Kendini rolüne öyle kaptırır ki bir süre sonra farkında olmadan kendi kendine zarar vermeye başlar.

Yönetmen burada filmi Nina'nın gözünden yansıtmış. Ben başından beri bu şekilde gelişeceğini anlamıştım zaten :) Hafif fantastik yapısı ile bir şizofreni filmi bu. Bu tür filmleride izlemeyi çok severim.

Filmde çok güldüğüm bir yer vardı. Söylemeden geçemeyeceğim. Yönetmen Nina'ya eve gittiğinde kendine dokunmasını söylüyor. Kendini hissetmesini istiyor. Nina'da yatakta mastürbasyon yapmaya başlıyor bu esnada annesi hemen köşede sandalyede sızmış farkında değil :) Onu fark ettiği andaki tepkisi süperdi. Oyunculuk budur! Sırf bu sahne için söylemiyorum tabii ki. Genel anlamda zaten Natalie Portman'ın oynadığı tüm filmleri beğeni ile izlemişimdir. Her rolüde başarı ile oynamış ender oyunculardan. Filme 7 puan verdim ama asıl puanı 7,5 filan bana göre. Bu tür filmleri sevenlerin kaçırmaması lazım.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

hahah, o sıkıcı diyenleri bulursam kısmında çok güldüm :) ben de bu filmi çok beğenmiştim. hele o açılış sahnesi! siyah kuğuya dönüşme sahnesi! çok ama çok başarılıydı. ayrıca gerilim sınıfında olmamasına rağmen değme gerilim filmlerinden faha çok gerdi beni! benimse puanım 8.

Neo dedi ki...

:) Sonuna kadar izletiyor işte o yüzden. Teşekkürler yorum için.

Adsız dedi ki...

Ne Filmmiş arkadaş, içim parçalandı valla. Ne kadar acıdım Natalia'ya anlatamam.

Yorum Gönder

Newer Posts Older Posts